17 January, 2009

kuda idu divlje svinje (savjeti koje treba ignorisati)


U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – izgubili su kalendar. Prema njihovom računanju vremena, prije dva mjeseca išli smo na ljetovanje, a do prvog snijega prilično ćemo čekati.

U stotinama (možda i hiljadama) letaka koji su 17. januara 2009.g., u popodnevnim satima dočekali stanovnike Doboja, na samom početku piše: „Kasna je jesen i dolazi zima....“

Ovo „poetsko“ nadahnuće neodoljivo podsjeća na početak rada nekog osnovca koji želi da opiše jesenju idilu, u stvari je kampanja obrazovanja potrošača.

Ako iz Ministarstva ovako nastave da nas obrazuju, plašim se da će malo ko zdrav dočekati slijedeću zimu. U januaru su odlučili da nas nauče šta je trihineloza, i to vrlo nepismeno, vrijeđajući jezički osjećaj svakog obrazovanog čovjeka.

Kao prvo, ko god je imao svinje, one su već završile u zamrzivačima, sušnicama ili na trpezi, i ko nije znao kako se trihineloza širi – već je zaražen.

U spašavanju će najmanje pomoći nepismeni letak koji je potpisan od čak šest udruženja građana: Oaza-Trebinje, TopEeR-Doboj, Stella – Istočno Sarajevo, Zvono-Bijeljina, Potrošač-Gradiška, DON-Prijedor i vjerovatno najpoznatija Plava Sfera iz Banja Luke.

Da nisam pročitao letak, vjerovatno nikada ne bih saznao da „Nažalost, uobičajena radost može biti pretvorena u pravu moru, strah pa i tugu zbog pojave trihineloze.“ Baš tako piše, ali to nije ništa u poređenju sa ostatkom teksta.

U pokušaju da trihinelozu dočaraju kao strašno opaku bolest, autori letka su doslovno naveli da su „njome ugrožene divlje svinje ali i domaće (valjda svinje op.a.) koje se uzgajaju na seoskim domaćinstvima čija je higijena narušena siromaštvom ili neznanjem.“

Užasno. Po ovome proizilazi da bolest napada samo siromašna gazdinstva i da su bogatiji zaštićeni, što nema veze sa stvarnošću. Iako bi sada trebali nagađati na čiju higijenu autori misle (?) – istine radi valja napomenuti da širenje ove bolesti nema veze sa nečistoćom.

Da su samo malo pokušali da iskoriste blagodeti interneta shvatili bi da je bolest itekako česta u svijetu i da je ima i kod ostalih životinja: miševa, ptica, medvjeda itd.

I saznali bi ključno, da se uglavnom prenosi sa poljskih miševa na svinje i da je klasično zamrzavanje mesa na – 15 stepeni uništava.

I ne samo to. U propagandnom materijalu je izrečena nevjerovatna laž da se „bolest kod ljudi razvije 6-7 dana nakon infekcije.“

Tačno je slijedeće:

Prvi je intestinalni stadij. On nije uvijek klinički izražen. Nakon inkubacije od 24-48 sati manifestira se mučninom, povraćanjem, proljevima ili opstipacijom, bolovima u trbuhu i znojenjem. Ovim simptomima uzrok je mehaničko i toksično oštećenje sluznice crijeva. Ako intestinalni stadij nije izražen, bolest započinje simptomima drugog stadija. Javljaju se krajem prvog tjedna infekcije i mogu trajati do šest tjedana.

Izvor: http://www.mef.hr/studenti/edukacija/3god/mikrobi/trihineloza/trihineloza.html

Neko je u letku smjelo napisao da bolest ako se ne liječi nakon 4-6 sedmica postaje smrtonosna. Opet totalno nepoznavanje materije, ali o tome medicinari znaju najbolje.

U korisnim savjetima, sve sami biser do bisera:

- Izbjegavajte kupovinu svinja na pijacama jer je porijeklo mesa nepoznato

Šta misle pod „porijeklom mesa“ vjerovatno ne znaju ni sami autori. Ako su tako sigurni zašto nisu naveli koje „porijeklo“ garatuje da svinja nije zaražena.

- Ne kupujte svinju u područjima registrovane zaraze

Ko registruje zarazu i u kojem registru se nalazi nema pomena. Ili žele da nas natjeraju da gledamo TV emisije? Uostalom ko je lud da svinju kupuje ako zna da baš u tom gradu vlada epidemija trihinele. Ovo je svakako najbeskorisniji savjet.

- Odaberite seosko domaćinstvo čije higijenske navike i način uzgoja domaćih životinja dobro poznajete

Koji je to „način uzgoja“ – ostaće nepoznanica. A šta ako svinja pojede zarađenog štakora u idealnim uslovima i tako se zarazi? Bolje bi bilo da su rekli da svaka svinja, čak i kod najuzoritijeg domaćina može biti zaražena. Da nije tako, dobri domaćini ne bi ni nosili na analizu uzorke mesa.

- Za klanje odaberite hladno vrijeme – po mogućnosti nekoliko stepeni ispod nule

Svaka čast na preciznosti. Sad svi moramo da kupujemo atestirane termometre, a ono „nekoliko stepeni“ stvar je dogovora.

Ovo apsolutno nema veze sa bolešću. Nekoliko stepeni ispod nule, pa čak ni 14 stepeni neće uticati na to da bolesno meso postane izliječeno. Ili oni vjeruju u gatke i nekakva čuda. Ignorišite i ovaj savjet.

- Mesarski poduhvat (ja sintagme), ha, ha.... Mesarski poduhvat što prije završite (u jednom danu), te obrađeno i dobro ohlađeno meso odmah zamrznite i odmah usolite.

Vrhunac gluposti. Usoljavanje mesa ni u kom slučaju neće neutralisati parazite. Nije važno ni da li obradu mesa završite za pet ili petnaest sati. Ignorišite i ovaj savjet.

- Za sušenje mesa odaberite provjerenu pušnicu. Meso ne smije izaći iz pušnice polusirovo!

Ovdje su na kraju rečenice dodali uzvičnik, kao da galame. Ne nasjedajte na ovaj savjet. Kakvo god meso izašlo iz pušnice, ako je zaraženo, svako ko ga jede takođe će da se zarazi.

Notorna glupost je da u osušenom mesu nema parazita trihineloze. Čak je jedan od čestih načina prenošenja zaraze na čovjeka upravo dobro osušeno i usoljeno meso.

Moj savjet: ako ste pročitali letak koji je distribuiran, obavezno ga ignorišite i ne nasjedajte na ovako blesave, idiotske savjete koji je potpisan od sedam udruženja građana i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Obavezno konsultujte veterinara, a ako ste slijedeći ove savjete već napravili neku grešku, onda pod hitno ljekaru i tražite sudsku odštetu zbog onih koji su vas pogrešno obrazovali.

Obrazovan potrošač – nikada neće slušati savjete koji stižu iz Udruženja građana „TOPEER“ iz Doboja.

8 comments:

Anonymous said...

ko jos cita to sto oni stampaju

Assignment Help said...

Hi,
It’s an interesting article. Thanks for sharing.

Anonymous said...

Hi,

Nice info at this post thanks!!! I really like it.

Dissertation Help

Unknown said...

Hi,
Very nice, unique and informative post. Thanks for sharing. Keep up the good work.

College Term Paper

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Hi,
Thanks for the post; it has proven to be exactly what I needed. Thanks for sharing your
deep thoughts.
Custom Essays

Lisa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.