02 May, 2008

kuda ide pijanac II



Potpuno mi je nevažno koliko je moj blog posjećen i čitan. Kad sam ga stvarao, eto, podijelio sam to sa nekoliko osoba i za početak je sasvim dovoljno.
S druge strane, iznimno je zanimljivo kada spuca „blog feed-back.“ A, ima i toga!
Pretpostavljam da se Snješka, iz priče o ToPeeR-u, Udruženju-pijancu (engl. prevod) osjeća kao Pepeljuga kojoj se preko noći internet pretvorio u bundeve i miševe. Na internetu, pored ružičastih boja, postoje i one prilično neprijatne.
Tako joj, pretpostavljam, posjećivanje ovog bloga dođe kao otvaranje bezazlene igrice, u kojoj vještica ili monstrum u malom programčiću – uplaši do bola. Znate one zezancije kada pritišćete crvenu tačkicu a na kraju uz vrisak iskoči čudovište.
Niti je pijanac bezazlen, niti je ovo obična igrica.
Pijanac odlučno maršira prema „ispravljanju budućnosti“ (omiljena fraza u ToPeeR-u) i zaboravlja kakva je sadašnjost. A sadašnjost je, kako mi se čini, u Pijančevoj glavi totalno izokrenuta.
Danas je drugi maj i ozbiljno razmišljam da Vladi RS podnesem zahtjev da se po hitnom postupku donese Zakon o zabrani ovakvih udruženja.
Zbog čega?
Zato što u sveopštoj inflaciji zlobe, umobolnih konflikata, muljaža i uspjeha probisvijeta, širenje pijanstva nikome neće donijeti dobro.
Zato što demagoške priče i histerisanje negativno utiču na djecu, a u ToPeeR-u, pijancu – djeca su se toga baš nagledala i naslušala.
ToPeeR nije bezazlen i zbog činjenice da drugima može poslužiti kao uzor za uzimanje donacija (posao bez rada) pa kao takav još više doprinosi neradu i sveopštem javašluku.
ToPeeR nije bezazlen zbog toga što u jednom blogu vidi opasnost, protivi se iznošenju „različitosti“ i apsolutno je netolerantan kada se progovori o Udruženju Tolerancijom protiv različitosti (jao meni, imena komplikovanog.)
Da su tolerantni nisu, da znaju da se smješkaju donatorima i šire lažnu spiku – znaju.
Problem nastaje kada ih neko skonta, kada donator prestane da plaća projekte bez pokrića i kada ostanu na vjetrometini stvarnosti.
Pijanac zaista realno vidi problem u drugim udruženjima koja ozbiljnije i predanije rade (?) i koja ih neminovno guraju u zapećak.
Ovo nije obična igrica, zato što je u igrici lova, a Pijanac bi da naplati svoj „društveno koristan rad.“ Zbog toga i objavljivanje priča o njima shvataju kao udar na novčanik, što realno i jeste. Nakon što se u google pretraživačima pojavi njihovo ime, svaka pretraga će izgledati kao „vrisak čudovišta“ jer ukucavanjem imena Snežana, Svetlana Šešlija, pojaviće se priča kakvu ne žele vidjeti.
Za realne, to će biti naličje Pijanca, istina kakva jesu, ogoljena i osramoćena pred milionima internet korisnika. Blagodet i vrijednost globalne mreže, krije se baš u tome. Sve drugo bi bila okupacija.
Zato ovo nije obična igra, zbog toga je ovo takmičenje dobra i zlobe, istine i poluistine...
Zato će Snješka vrištati i lupati glavom po hastalu, umjesto da svako jutro popije kaficu tolerancije. Možda nema ko da je pripremi? Možda je tolerancija samo lažno imenovana zajebancija, koju je sama stvorila..