23 June, 2008

kuda ide festival turizma?

Sve mi se čini da će ove, kao i prošle godine, dobojski Festival turizma FESTTour 2008 – biti obična parada neukusa, kiča i malograđanštine.
Problem i nije u tome što će razni poludebili, uspaljene rospije i skorojevići, javno „reklamirati“ svoje bolesne ambicije, problem je u tome što će i ove godine, sve biti plaćeno državnim parama i to fanstičnih 200.000 (dvije stotine hiljada) eura.
Za pet dana, predviđeno je da spiskaju tačno toliko novaca, možda i malo više.
Ono što će građani, obični ljudi moći vidjeti, u vrijeme dok festival traje, bilo bi uobičajeno da im se ponudi svaki dan, ili nikako.
Iz serije umobolne ponude za FESTTour 2008, koju svakako treba zaobići, je sastanak načelnika opština iz sliva rijeke Bosne i državnih institucija.
Taj sastanak ima još umobolniji naslov: „Zaštita vodnih resursa – održivost kroz razvoj turizma.“ To je naziv tematske konferencije, a tema je: „Iskorišćenost i mogućnosti daljeg iskorišćavanja resursa u slivu rijeke Bosne koji doprinose razvoju turizma(!!!)“
Najavljeno je donošenje „Deklaracije o zaštiti sliva rijeke Bosne.“
Svaka lingvistička analiza, iole normalnog čovjeka, može odvesti samo u haos, ali fazon nije u tome, već u činjenici da organizatori svjesno idu na proizvodnju gluposti, pokušavajući komplikovanim izrazima, da sakriju jedno veliko NIŠTA.
Izuzev ništa, sastanak načelnika (čuj iz sliva rijeke Bosne) i ne može ponuditi ništa konkretno.
Možda će posavjetovati pučanstvo da se u ove vrele dane manje kupaju, jer sve otpadne vode, odoše, ne u sliv rijeke Bosne, već direktno u Bosnu.
Možda upute apel postojećim fabrikama da obustave proizvodnju, jer, zaboga, zatrovaše nam ovo malo čistih vodnih resursa koje imamo.
E, sada, ključno je pitanje, kakve veze sve to ima sa razvojem turizma?
Prvo, na zabludu nas navode, kako, k’o bajagi već imamo nekakav turizam, pa ga oni k’o biva žele unaprijediti...
To što u gradu, gdje festival turizma organizuju, kantu za smeće reflektorom moraš tražiti, zabolje ih ona stvar.
Zamislite, priču o turizmu u gradu koji ima hotelske sobe sa prekrivačima i itisonima od prije 30 godina, a smještajni kapaciteti su takvi da za najelitnije učesnike festivala nema mjesta za spavanje!? Aferim.
Uz svo uvažavanje emisije „Turizam plus,“ njeno javno snimanje uvrstiti u sadržaj izmišljenog festivala, koncept je na kojeg ne vrijedi trošiti riječi.
Nemam ništa protiv ni takmičenja lovaca i ribolovaca, koji će pokušati da pripreme najukusniji lovački gulaš i riblji paprikaš, ali me kao turistu, strašno zanima gdje taj paprikaš mogu isprobati, i po kojoj cijeni, kada se festival završi?
Da nije nekoliko koncerata i pozorišnih predstava, čiji autori zaslužuju uvažavanje – FESTTour 2008 bio bi totalni promašaj.
Svejedno, ostaje tugaljiv osjećaj, da organizatori lutaju između pokušaja da od Doboja naprave turistički centar i njihovih ličnih, neostvarenih ambicija da se proslave kao promotori kulture.
Ko god na ovaj Fest dođe, može ponijeti gadan osjećaj da turizma ima, taman onoliko koliko je potrebno da se festivalska priredba organizuje.
Umjesto što nemilice troše državne novce za ovo sranje od festivala, bolje bi im bilo da kupe pet hiljada najskuplih čokolada Milka i da ih besplatno dijele gastarbajterima koji dolaze na odmore.
Uz to, obavezno da napomenu, da su za svaku potvrdu koju hoće izvaditi, obavezno moraju šalterskoj radnici da poklone čokoladu.
Naivni gosti bi pomislili da vlast hoće da im pomogne. Ovako, mogu ostati zavarani da se ovdje nešto „kulturno“ dešava, pod maskom festivala turizma, o kojem bi bez po muke mogao da se napiše seminarski rad.
Ko hoće, neka se upeca, mene neće zajebati, jer mi je mnogo bolje da gledam „Discaveri“ i uživam uz hladno pivo. Kvazifestival i jeste namijenjen kvazituristima, a ja to ne želim da budem, makar i po cijenu da sam prinuđen da prespavam u dobojskom hotelu.
Čuj mene, hotelu.....